søndag den 9. oktober 2011

FILM: Bin-jip (2004)



I ny og næ bør man prøve at se film produceret uden for Hollywood eller Europa. I asiatiske film er man garanteret, at blive mødt af noget nyt, hver gang man tager chancen og giver dem en chance. Det særlige ved asiatiske film er ofte, at filmene naturligvis afspejler den kultur de foregår i. Der er normer, traditioner og værdier, der er helt fremmede eller uforståelige for vesterlændinge, og som kræver en helt særlig tålmodighed for at forstå. På trods af dette, kan det ofte være befriende, at se hvordan andre folkeslag takler eksempelvis kærlighed. 

Netop dette finder vi i den sydkoreanske film Bin-jip fra 2004.

Filmen tager udgangspunkt i en ung fyr, som kan betegnes som en samvittighedsfuld indbrudstyv. Han rejser omkring og bryder ind i tomme huse, hvor han udnytter de bortrejstes ufrivillige gæstfrihed. Han ernærer sig af deres køleskabe, vasker sig i deres badeværelser og sover i deres senge. Men samtidigt rydder han op efter sig selv, reparerer ødelagte brugsgenstande og vander deres planter. Og tager ingenting med sig, når han rejser, udover et billede af sig selv i stedet han har beboet.

Ligesom i eventyret, Guldlok og de tre bjørne, ender det selvfølgelig også med, at han bliver opdaget. Han bryder ind i et hus, hvor han ikke er alene, men finder en sørgmodig ung pige, som han meget hurtigt udvikler et forhold til. Dette er umådeligt interessant at følge, da pigens skæbne allerede er beseglet hos den mand hun lever hos.

Filmens univers, tempo og stil, krydret ved den originale historie gør, at det ikke er en oplevelse man bør snyde sig selv for. 

En øvrig god dækkende dansk anbefaling kan du finde her.




Ingen kommentarer:

Send en kommentar