mandag den 22. marts 2010

BOG: Klassisk og moderne politisk teori (2009)

Hvad er Luthers syn på krig? Hvem var Den Skotske Oplysnings fader? Hvilken institution er afgørende for udviklingen og fastholdelsen af retten i Hegels tænkning? Hvad definerer for Carl Schmitt det politiske? Hvad kendetegner John Rawls' menneskesyn?

Svarene på disse og et væld af andre politiske og filosofiske spørgsmål står at læse i det nye, underholdende og særdeles overbevisende værk Klassisk og moderne politisk teori fra Hans Reitzels Forlag, som er skrevet af nogle af de mest kompetente forskere og eksperter på den danske intellektuelle scene heriblandt Erik Albæk, Per Mouritzen, Asbjørn Sonne Nørgaard, Søren Hviid Pedersen og Mads Qvortrup.

Værket giver en bred indføring i politiske teorier, traditioner og forskningsfelter fra Platon og Aristoteles over John Locke og Edmund Burke til vor tids stadig mere omfattende og specialiserede politiske tænkning. Det 1200 siders værk er opbygget kronologisk og består af følgende fem dele:
  • Fra antikken til den begyndende renæssance
  • Klassiske tænkere - fra renæssancen til oplysningstiden
  • Det lange århundrede 1789-1914
  • 1914-1945
  • Politisk teori efter 1945
Hver del indledes med en historisk introduktion til det politiske og sociale klima i den pågældende periode, hvilket skaber såvel overblik som større forståelse for teoriernes tilblivelse. Herefter stiller de enkelte kapitler skarpt på udvalgte centrale teoriretninger eller teoretikere, som i særlig grad har sat deres præg på vor tids filosofiske og politiske tænkning. Det som gør værket praktisk er desuden de biografiske tekstbokse, som kort og præcist informerer om den pågældende tænkers liv og levned, samt oversigten over nøglebegreber og definitioner ved hvert kapitels afslutning. Omfangsmæssigt er vægten lagt på perioden efter 2. verdenskrig, hvor der er sket en voldsom opblomstring og nuancering af en lang række felter inden for den politiske teori, hvorfor det netop er her, værket adskiller sig positivt fra lignende udgivelser. I femte og sidste del bliver ikke kun de traditionelle teoretikere som John Rawls, Jürgen Habermas og Robert Nozick præsenteret, men sløret bliver på samme vis løftet for velfærdsteori, policyanalyse og udviklingsteori.

Hvis man er interesseret i filosofi, politik eller begge dele, så er værket Klassisk og moderne politisk teori ikke til at komme udenom. Det egner sig glimrende til opslagsværk, men kan ligeledes læses fra enden til anden, hvis man har de lyster.

Svar: 1. Kristne kan deltage i retfærdig krig, 2. Francis Hutcheson, 3. Staten, 4. Modstillingen mellem ven og fjende, 5. Rationelle og rimelige individer.

Links
- Bogpriser.dk: Klassisk og moderne politisk teori
- Hans Reitzels Forlag: Klassisk og moderne politisk teori

1 kommentar:

  1. God anbefaling, Simon :-)

    Jeg har også taget mig den økonomiske frihed at erhverve mig denne bog, og jeg fortryder ikke købet, hvilket vel betyder, at jeg også kan anbefale denne til interesse-ligesindede.

    Jeg er specielt ret begejstret over den sidste del af bogen der beskæftiger sig med politisk teori efter 1945, og vil mene, at bogen er hver at købe udelukkende på baggrund af den høje standard der præger specielt den del af bogen.

    SvarSlet